Geschiedenis van ’t Loo – Bergeijk

29 Oct 2016 Time: 9:00am - 11:00am Price: Free

Geschiedenis

Kerkelijk
De parochie ’t Loo is ontstaan doordat op het grondgebied van Luyksgestel, op de hei niet ver van ’t Loo, in 1650 een grenskerk in gebruik is genomen die de oorspronkelijke kerk op het Hof moest vervangen. Deze laatste was door de hervormden in gebruik genomen. Deze grenskerk werd daarom de Heikerk genoemd. Luyksgestel behoorde toen tot het Prinsbisdom Luik, waar na de contrareformatie de katholieke eredienst opnieuw de enige toegestane was.

Omstreeks 1716 wordt een schuurkerk gebouwd, vlak bij de Bergeijkse Hofkerk. Vanaf 1779 mogen geen missen meer worden opgedragen in de Heikerk, waarna in 1790 een nieuwe schuurkerk wordt gebouwd, nu op het grondgebied van ’t Loo. Deze wordt ‘de Tweede Heikerk’ genoemd. Deze bijft in gebruik tot 1863, als de huidige kerk in gebruik wordt genomen. In 1849 was ’t Loo reeds een zelfstandige parochie geworden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

– De neogotische Sint Petrus’ Banden-kerk dateert uit 1863 en is ontworpen door architect Carl Weber. De kerk heeft een toren uit 1896, ontworpen door architect Caspar Franssen.

– Het Mariakèske bevindt zich op de plaats van de vroegere schuurkerk, niet ver van de huidige kerk. Het is in 1958 gebouwd als oefening door leerlingen van de ambachtsschool.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

– Natuurtuin ’t Loo wil in deze regio een bijdrage leveren aan bewustwording op het terrein van duurzaamheid, biodiversiteit en verantwoord leven. Het is een ecologisch centrum voor Bergeijk en omgeving, waar inwoners en toeristen kunnen genieten, en tegelijk inspiratie vinden voor een duurzaam gebruik van de aarde. De Natuurtuin is in 2000 gerealiseerd door het IVN en de Bergeijkse bijenhoudersvereniging, op het terrein van een verlaten sportveld. De vroegere kleedruimte is omgebouwd tot bezoekerscentrum De Wingerd, en er zijn poelen gegraven. In de gratis toegankelijke heemtuin zijn ook allerlei voorzieningen aangebracht voor insecten.